Εξαίρεση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από το τέλος ακινήτων

Εξαίρεση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από το τέλος ακινήτων

Αρ. Πρωτ.:23637/28.09.2011

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Πολλά είναι τα κοινωφελή μη κερδοσκοπικά σωματεία και ιδρύματα, που προσφέρουν σημαντικό έργο στην πατρίδα. Ένα από αυτά τα ιδρύματα, με τεράστια εθνική προσφορά στον ευαίσθητο χώρο της Μακεδονίας μας, το οποίο αντλεί τους πόρους του από τα μειωμένα μισθώματα των ακινήτων του και τα οποία απέκτησε με προσφορές και συνεισφορές Μακεδόνων, είναι η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Αναμφισβήτητα η προσφορά της Εταιρείας στο εθνικό, πολιτιστικό και ιστορικό γίγνεσθαι της χώρας είναι βαρύνουσας σημασίας. Η Εταιρεία, που αποτελεί μη κερδοσκοπικό σωματείο 900 επιφανών Θεσσαλονικέων και μη κυβερνητική οργάνωση, λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1939. Μοναδικός της στόχος είναι η ανάδειξη και η προάσπιση της Μακεδονίας.

Έχει να επιδείξει σημαντικό έργο σε μονογραφίες, επιστημονικές εκδόσεις και εκδηλώσεις. Συνεργάζεται με φορείς τους εξωτερικού και με επίσημα αρχεία ξένων κρατών. Ως εκ τούτου ούτε μυστικά κονδύλια χειρίζεται, ούτε χρηματικά ποσά διακινεί. Συνεπώς ο έκτακτος φόρος επί των ακινήτων της θα πλήξει βάναυσα την Εταιρεία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που στεγάζεται στο θέατρό ιδιοκτησίας της Εταιρείας, οφείλει στην Εταιρεία καθυστερημένα μισθώματα ύψους 260.000 ευρώ. Το χαράτσι, που επιβάλλει η Κυβέρνηση σε ένα ίδρυμα, που προσφέρει ύψιστο εθνικό έργο, θα εξοντώσει την Εταιρεία, συνεπώς, είναι άμεση ανάγκη η νομοθετική ρύθμιση, που θα εξαιρεί της Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών από την πρόσφατη έκτακτη  φορολογία ακινήτων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, που θα εξαιρεί από τη φορολογία ακινήτων την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με την τεράστια εθνική προσφορά στο χώρο της Μακεδονίας;